Hoeveel Eiwitten Heb Jij Nodig?

Hoeveel Eiwitten Heb Jij Nodig? - ReyFit Sports

Voor een optimale spiergroep zijn eiwitten een heel belangrijk onderdeel. Lees in dit blog daar meer over.


Jouw Persoonlijke Eiwitbehoefte


Ben je benieuwd naar de hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt? Het is heel eenvoudig om dit zelf te berekenen met behulp van je gewicht en het soort fysieke activiteit of sport dat je doet. Hier ga je zo meer over lezen!

Wat is Jouw Eiwitbehoefte?


De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, hangt voornamelijk af van je lichaamsgewicht en het type sport dat je beoefent.

Fysieke Activiteit
Als je regelmatig sport of actief bent, heeft je lichaam meer eiwitten nodig om spierschade te herstellen. Dit geldt vooral voor krachtsporters, die een verhoogde eiwitbehoefte hebben. De meeste eiwitten worden gebruikt voor het opbouwen en onderhouden van spieren. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer eiwitten je lichaam nodig heeft, omdat spieren zwaarder zijn dan vet bij gelijke volumes.

Lichaamsgewicht
Eiwitten zijn essentieel voor veel belangrijke functies in ons lichaam, zoals de productie van enzymen, hormonen en transporteiwitten. Ze spelen ook een belangrijke rol in de gezondheid van je huid, haar en nagels. Over het algemeen hebben mensen met een vergelijkbaar gewicht een vergelijkbare eiwitbehoefte.

Eiwitbehoefte per dag
Om je eiwitbehoefte te berekenen, heb je alleen je gewicht en een inschatting van je sporttype nodig. Bijvoorbeeld, iemand die alleen fietst, wordt beschouwd als een duursporter, terwijl iemand die intensief tennist zowel kracht- als cardio-elementen in zijn training heeft.

De Drie Soorten Sporters:

  • Niet-sporter: 1,4 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
  • Cardio-/duursporter: 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
  • Kracht- en cardio sporter: 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht


Voorbeeld van Eiwitinname Berekenen

Stel dat je een krachtsporter bent en 80 kg weegt. In dat geval heb je 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit betekent:
80 kg x 1,8 gram = 144 gram eiwit per dag.

Wil je weten hoeveel calorieën dit oplevert? Vermenigvuldig dit aantal met 4, omdat 1 gram eiwit gelijk staat aan 4 kcal. Dus:
144 gram x 4 kcal = 576 kcal.

Eiwitbehoefte voor Ouderen
De berekening voor ouderen blijft hetzelfde. Hoewel ouderen vaak minder spiermassa hebben, is het belangrijk om deze te behouden. Eiwitten zijn ook cruciaal voor het behoud van collageen in kraakbeen, botten en huid. Daarom is krachttraining voor ouderen van groot belang om spieren en botten te versterken. Voor ouderen die aan krachttraining doen, is een inname van 1,6 g per kg lichaamsgewicht aan te raden.

Eiwitrijke Shakes en Smoothies met ReyFit Sports
Een gemakkelijke manier om aan je eiwitbehoefte te voldoen, is door het maken van eiwitrijke shakes of smoothies. Met de draagbare blenders van ReyFit Sports, zoals de Portable Blender R9, Oplaadbare Blender R6, en Smoothie Maker, kun je snel en eenvoudig je favoriete eiwitrijke recepten bereiden. Deze juicers en usb blenders zijn perfect voor onderweg, zodat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt. Of je nu een mini blender of een mixer nodig hebt, de Blender to go van ReyFit Sports maakt het eenvoudig om je eiwitten binnen te krijgen, waar je ook bent! Hier vind je ook voorbeelden van gezonde smoothies.

Blog posts

View all
Hoeveel Eiwitten Heb Jij Nodig? - ReyFit Sports

Hoeveel Eiwitten Heb Jij Nodig?

Voor een optimale spiergroep zijn eiwitten een heel belangrijk onderdeel. Lees in dit blog daar meer over. Jouw Persoonlijke Eiwitbehoefte Ben je benieuwd naar de hoeveelheid eiwitten die je dagel...

Effectief trainen van je Billen en Benen met een Kabelmachine. - ReyFit Sports

Effectief trainen van je Billen en Benen met een Kabelmachine.

Benen en Billen trainen met een kabelmachine. Hallo fitnessliefhebbers! Ben je op zoek naar een effectieve manier om je benen en billen te trainen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blo...

Waarom Lifting Straps Onmisbaar Zijn voor Gewichtheffers - ReyFit Sports

Waarom Lifting Straps Onmisbaar Zijn voor Gewichtheffers

Als je serieus bent over krachttraining en gewichtheffen, dan weet je dat de juiste uitrusting een wereld van verschil kan maken. Een van de meest onderschatte gym accessoires in de sportschool zi...